top of page

Spookdorpen, Museumcafé's en Volksfeesten


De PlaatsMakers zijn doeners, dat moge inmiddels duidelijk zijn. We stimuleren initiatief en ondernemerschap in projecten die gerelateerd zijn aan krimp, gebiedsontwikkeling en lokale economie. En ieder van ons heeft ook zijn of haar eigen project om te 'vermaken', van een oude gevangenis tot een toekomstige zorgherberg, van een efficiënter beheer van statige landhuizen tot een nieuwe bestemming voor een oud fort.

Maar net als in onze projecten, doen we ook in het dagelijks leven onderzoek naar plaatsen. Plaatsen die dringend wat 'plaatsmaken' nodig hebben (Spookdorpen), plaatsen die druk bezig zijn meer publiek en inkomsten te trekken (Musea en de bijbehorende café's) en plaatsen die zich door de eeuwen heen een geheel eigen folkloristisch vermaak hebben toegeëigend (Volksfeesten). Drie onderwerpen die dankzij PlaatsMakers voor het grote publiek in beeld worden gebracht.

Europese Spookdorpen

Een oorlog, een overstroming, economische malaise of bevolkingskrimp. Allerlei oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan het leeglopen van een dorp. Hoewel kunstenaars en fotografen graag naar dergelijke plekken gaan om mooie beelden te creëren en er her en der een dorp te koop staat of een nieuwe bestemming heeft gekregen, is er nog geen goed totaalbeeld van deze 'spookdorpen', laat staan een goede toekomstvisie.

PlaatsMaker Erik trekt deze zomer langs allerlei spookdorpen. Van Frankrijk tot Montenegro, van Roemenië tot Spanje. Tijdens de reis zullen er al mooie verhalen verschijnen op de net gelanceerde website, alsmede op PlaatsMakers.nl en in diverse online en offline tijdschriften en kranten. Inclusief mooie foto's en zelfs met een drone geschoten filmpjes.

Na de reis volgt zelfs een heus boek, een documentaire of een concreet plan voor de herwaardering van één of meerdere van deze 'spookdorpen'. Wie weet kopen de PlaatsMakers zelf een dorp!

Volg dit alles via Twitter, Facebook of op http://spookdorpen.nl/. Voor vragen, suggesties of hulp (financieel, tijd of hulpmiddelen) benader PlaatsMaker Erik via info@spookdorpen.nl of erik@deplaatsmakers.nl natuurlijk!

Nederlandse Museumcafé´s

Toen Halbe Zijlstra in 2010 zijn bezuinigingen op de museumsector aankondigde, was dat voor veel musea even slikken. De hoogste tijd om de eigen inkomstenbronnen kritisch onder de loep te nemen. Eén van die inkomstenbronnen is, in potentie, het museumcafé. Maar cultuurcritici, koffiesnobs en culinair recensenten halen hun neus vaak op voor de saaie kaart, slappe koffie, lauwe mosterdsoep en plastic stoelen.

De ervaring van PlaatsMakers Marije en Marlijn is een andere. Zij zijn geregeld in een museumcafé te vinden, waar ze werk, een kop koffie of een goed glas wijn al dan niet combineren met museumbezoek.

Tijd om de goede voorbeelden er uit te lichten. Tijdens recente verbouwingen van musea krijgt het museumcafé steeds vaker de aandacht die het verdient: een laagdrempelige toegangspoort naar kunst en cultuur. Het boek, de eerste uitgave van de Plaatsmakers, wijst de weg naar de parels onder de museumcafés.

Volg @hetmuseumcafe alvast op Twitter en Facebook. Of bekijk de website http://www.hetmuseumcafe.nl voor meer informatie en contactgegevens.

Europese Volksfeesten

We kennen het Stierenrennen in Pamplona en Tomatina in Bursol. Evenementen die zo uniek zijn en zo eigen tot de lokale bevoling, dat een deel van identiteit van de plaatsen ervan afhankelijk is. Maar ook evenementen die tienduizenden bezoekers per jaar trekken. Evenementen die een boost betekenen voor de lokale economie. Kortom, evenementen die zowel cultureel-maatschappelijk als economisch van onschatbare waarde zijn voor dorpen.

Waar elders dorpen leeg komen te staan (zie boven) of steden op elkaar gaan lijken zowel in uitstraling (zelfde winkels, zelfde bebouwing), zijn het vaak de kleine maar oh zo levendige dorpjes die oude tradities in stand huden en zelfs naar een hoger plan tillen.

PlaatsMaker Erik gaat deze zomer op zoek naar deze volksfeesten, waarbij het zwaartepunt ligt in Spanje en Italië. Hij bezoekt onbekende pareltjes, waar de locals (nog) in grotere getalen zijn dan de toeristen. Wat betekenen deze jaarlijkse feesten voor het dorp? Hoe zijn de vaak vreemde tradities ontstaan? Hoe blijven ze bestaan? Denk aan verhalen over wijnvaten rollen, menselijke piramides, druivengevechten en dorpsvetes. Deze plaatsen worden voor een groot deel 'gemaakt' door deze feesten. Maar de feesten worden gemaakt door dorpsbewoners.

Dit alles uiteraard weer bijgehouden in een blog. En bij voldoende animo in een boek of documentaire! Mail voor vragen en suggesties naar erik@funup.nl of erik@deplaatsmakers.nl

Zoveel plaatsen, zoveel verwonderingen. Hoe trekken musea publiek met randactiviteiten zoals horeca? Hoe kan er weer leven komen in spookdorpen? Hoe houden andere dorpen het vuur brandende met de meest bizarre feesten?

Je kunt er allemaal achterkomen door deze website in de gaten te houden. De blogs bijvoorbeeld, maar binnenkort is hier ook een webwinkel te vinden.


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page